Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

М. Минков: Ако спрем Северна Македония по пътя ѝ към ЕС, ефектът ще е опустошителен

Стъпвайки върху фактите такива, каквито са, докато не се възприеме успореден подход от страна на двустранната комисията, тя ще зацикля, изтъква журналистът

М. Минков: Ако спрем Северна Македония по пътя ѝ към ЕС, ефектът ще е опустошителен

Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Ако България спре Република Северна Македония по пътя ѝ към Европейския съюз (ЕС), ефектът би бил опустошителен за отношенията между двете страни, заяви пред БНТ журналистът Мартин Минков. 

Още по темата

 „Договорът между двете страни не може да се свежда само до историята, до работата на (двустранната) комисия, той е основа за развитие на бъдещите отношения. В момента сме в деликатен период, тъй като предстои трудно решение относно началото на процес на преговори за присъединяване... Надявам се да не се стигне до блокиране на началото на преговорния процес на Република Северна Македония... Ако Република Северна Македония се окаже спряна от нас, ефектът би бил опустошителен за нашите отношения. Но е необходим политически импулс. Очаквам го от евентуалната бъдеща междуправителствена среща преди окончателното решение за началото на преговорите“, изтъкна Минков.

По думите му темата „Гоце Делчев“ е ключова в работата на комисията.

„Стъпвайки върху фактите такива, каквито са, докато не се възприеме успореден подход от двете страни на комисията, тя ще зацикля… И от двете страни се стигна до свръхочаквания върху работата на комисията… Тази комисия трябва да е перманентна“.

Той отбеляза като недостатък липсата на взаимното отваряне на двете страни в икономически и в културен аспект.

„Фактите са свещени, коментарите са свободни. Ако пренесем този принцип върху работата на двустранната комисия Северна Македония - България, личат двата различни подхода на членовете от българска страна – които поставят фокуса върху фактите такива, каквито са, и на членовете от македонска страна, които държат на свободната интерпретация“, изтъкна още Минков.

По статията работи: Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Централна и Източна Европа
Кадър на деня за 24 октомври